Lenen ondanks negatieve BKR registratie

Goed en Goedkoop geld lenen zonder BKR toetsing

Soms is het nodig om een kredietverstrekking aan te vragen of een lening af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij de aankoop van een nieuwe auto of misschien wel een keuken. Als je gaat lenen krijg je altijd te maken met het BKR. Ongeveer twee op de drie Nederlanders staan bij het BKR in Tiel geregistreerd; zij hebben allemaal in de afgelopen vijf jaar een kredietverstrekking gehad. Maar wat nu als je een negatieve codering hebt bij het BKR, kun je dan nog wel lenen?

Wat doet het BKR?

Het BKR in Tiel is in 1965 opgericht om ervoor te zorgen dat mensen geen torenhoge schulden kunnen opbouwen die zij nooit meer kunnen afbetalen. De Stichting BKR zorgt daarvoor door een speciale database te beheren waarin iedereen die staat die tot maximaal vijf jaar geleden een krediet verstrekking heeft gehad; maar natuurlijk ook mensen die nog een lopende lening hebben. Of het nu gaat een paar honderd euro die geleend is, of misschien wel tienduizenden euro’s; het wordt vrijwel altijd bij het BKR geregistreerd.

In de gigantische database van het BKR wordt ook bijgehouden of iemand netjes zijn of haar schuld(en) afbetaald. Is dit niet het geval kun je een negatieve notering krijgen van het BKR. Je wordt dan gekenmerkt met een A codering waardoor je bijna nergens meer een lening of kredietverstrekking kunt afsluiten. Deze codering wordt redelijk snel toegepast: Als je ongeveer drie maanden betalingsachterstand hebt! Pas dus goed op welke lening je afsluit en zorg ervoor dat je hem kunt afbetalen. Mocht je eenmaal als wanbetaler geregistreerd staan en dus een negatieve BKR registratie hebben staat dat voor vijf jaar vast; daarna ben je weer vrij om te lenen.

Kan ik lenen met een negatieve BKR codering?

Het kan best voorkomen dat je per ongeluk een BKR codering hebt gekregen omdat je ten tijde van de wanbetaling even werkloos was of misschien wel niet lekker in je vel zat. De instantie waarbij je dan leende zal een incasso-opdracht bij je laten uitvoeren; dit betekent in de meeste gevallen een deurwaarder. Mocht je een aantal jaar later, binnen vijf jaar, toch nog eens willen lenen omdat je bijvoorbeeld een nieuwe auto moet kopen is dat toch mogelijk.

Voor een lening die niet afhankelijk is van een BKR toetsing kun je bij verschillende instanties terecht. Zij beoordelen dan je huidige situatie en kijken of je kredietwaardig bent. Vaak moet je voor een lening met negatieve BKR registratie een relatief hoge rente betalen en het komt ook vaak voor dat je iets als onderpand moet opgeven; dit kan bijvoorbeeld je auto zijn. Houdt er ook rekening mee dat je nooit veel geld kunt lenen met een negatieve codering.

De instelling waar je wilt gaan lenen terwijl je nog het negatieve oordeel hebt zal bij de beoordeling van je kredietwaardigheid kijken naar aspecten als werk, levensstijl en vaste lasten. Het komt zelfs wel eens voor dat je zelfs bij een dergelijke instantie helemaal niets kunt lenen; houdt hier dus rekening mee!

Een instantie zonder BKR toetsing vinden

Voor het lenen zonder BKR toetsing kun je vaak niet terecht bij je huidige bank. Je komt dus vaak uit op het internet waar de zoektocht naar een instantie niet zo’n groot probleem oplevert. Wij raden aan om naar verschillende instanties te gaan en vrijblijvend offertes op te laten stellen. Je kunt dan voor jezelf rustig bepalen of dit wel is wat je echt wilt en of die nieuwe keuken wel echt zo hard nodig is. Let altijd op: geld lenen kost geld.

Lenen met een negatieve BKR registratie is dus wél mogelijk!

Geld lenen kost geld